Hukukun çeşitli dalları, diğer bilim alanlarında olduğu gibi sürekli bir örgütlenme, kurumsallaşma, gelişme içerisinde bulunurlar. Üniversitelerin içerisindeki fakültelerin oluşumu, fakültelerin kendi içinde enstitülere, merkezlere, bölümlere, anabilim dallarına ayrılması ya da bölünmesi bu kuralın uygulanış ya da görünüş biçimlerini meydana getirmektedirler.
Aynı durumu meslek alanlarında da görebilmek mümkündür. Her meslek içerisinde çeşitli odaların, grupların, federasyonların, konfederasyonların ya da birliklerin bulunuşu bu basit gerçeğin somutlaştırılmış biçimleridir.
Tüzel kişiler, dernekler, vakıflar, bu çerçeveyi tamamlayan örgütlerdir. Kamu etkinliklerinin ortaya çıkardığı örgütlenme biçimlerinin yanı sıra özel hukuk ilişkileri çerçevesinde insanlar birleşmek, gruplaşmak kısaca örgüt kurma gereksinimi duymaktadırlar. Aynı mesleğe mensup olma, aynı eğitim kurumundan mezun olma, aynı bilgi dalı çerçevesinde faaliyette bulunma gibi beraberlikler özel hukuk tüzel kişilerini, dernekelri ortaya çıkarmaktadır.
Türkiye’de hukuk alanında bazı beraberlikleri, gruplaşmaları, örgütlenmeleri saptayabilmek mümkündür. Henri Capitant Derneği, Fransızca Konuşan Kriminologlar Derneği, Uluslararası Ceza ve İnfaz Vakfı, İsviçre-Türk Haftaları, Çağdaş Hukukçular Derneği gibi örgütlenmeler böylesi bir amacın etrafında toplanmanın örnekleridir.
Ceza hukuku alanında ülkemizde, fakültelerin yapıları içersinde kurulmuş “Ceza Hukuku, Kriminoloji ve İnsan Hakları” merkezlerinin dışında, bu hukuk dalıyla yakından ilgilenen kişileri bir araya toplayan özel bir hukuk kuruluşu bugüne kadar yoktu. On yıldan bu yana ceza hukuku alanındaki örgütlenme çabaları sonuçlanmamıştı.
Oysa Türkiye’de ceza hukukunu üniversitelerin akademik faaliyetleri dışında somut hayatın bir parçası durumuna getirmek bir gereklilik olarak ortaya çıkmıştır.
Ceza hukuku kuralları ile toplumsal yaşayışın ilişkilerinin giderek yakınlaşması ve iç içe girmesi ceza hukukunun kaynakları ile anayasa hukuku, devletler hukuku kamu hukuku, idare hukuku kaynaklarının aynı yakınlaşmayı izlemesi; bunun sonucunda da ceza kurallarının tartışılmaya, eleştirilmeye başlanması bu örgütlenme gereksinimini daha da arttırmıştır.
Bunun yanı sıra, uluslararası yakınlaşma, globalleşme içerisinde Türk ceza hukukunun yabancı hukuk dalları ile ilişki içerisinde bulunması zorunluluğu örgütlenme gereksinimi daha da arttırmıştır.
İşte Türk Ceza Hukuku Derneği, bu düşüncelerle ortaya çıkmıştır. 28 Nisan 2000’de Galatasaray Üniversitesi’nde toplanan yirmiye yakın ceza hukukçusu böyle bir örgütlenmenin çekirdeğini oluşturmuşlardır.
Bu tarihsel toplantıya Galatasaray Üniversitesi ev sahipliği yapmıştı. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Erdoğan TEZİÇ ‘in konuya yaklaşımındaki unutulmaz yakınlık o gün tüm ceza hukukçularına daima anımsayacakları bir gün yaşatmıştır. Ord.Prof. Dr. Sulhi Dönmezer, Prof. Dr. Duygun Yarsuvat, Prof. Dr. Erol Cihan, Prof. Dr. Köksal Bayraktar’ın da dahil olduğu grup önce Sosyal Bilimler Enstitüsü tez savunma odasında toplamışlar ve burada Ord.Prof. Dr. Sulhi Dönmezer Türkiye’de ceza hukukunun ulaştığı düzeyi ve milletlerarası hukukun gelişimi ile karşılaştırarak, yabancı ülkelerle yakın ilişkinin zorunluluğu veciz ifadelerle ortaya koymuştu.
Toplantı sonrasında hep birlikte Galatasaray Üniversitesi bahçesinde hatıra fotoğrafı çektirilmiş ve Üniversite’de temel atılmıştı. Bu temel 20. yüzyılın başlarından bu yana ceza hukukunun dünyadaki önemli kuruluşlarından biri olan AIDP (Association Internationale de Droit Pénal)’e bildirimde bulunma kararlaştırıldığı gibi bir tüzük hazırlama projesi de ortaya atılmış ve bu konuda Prof. Dr. Köksal Bayraktar görevlendirilmiştir.
Türk Ceza Hukuku Derneği’nin kurucuları altı yıla yakın uzun bir çaba ve emeğin bulunduğu süreçte maddi ve manevi etkinlikleri gerçekleştirmiş kişilerdir. 2000’li yıllarda kurucular arasında şu adların bulunduğu görülmektedir :
- Ord.Prof.Dr. Sulhi DÖNMEZER
- Prof. Dr. Duygun YARSUVAT
- Prof.Dr. Erol CİHAN
- Prof.dr. Köksal BAYRAKTAR
- Av. Önder ÖZTÜREL
- Av. Mahmut Kemal KUMKUMOĞLU
- Av. Ali Rıza DİZDAR
- Prof. Dr. Uğur ALACAKAPTAN
- Prof.Dr. Feridun YENİSEY
- Prof. Dr. Nur CENTEL
- Prof.Dr. R. Şebnem KORUR FİNCANCI
- Prof.Dr. Durmuş TEZCAN
- Doç.Dr. Ahmet GÖKÇEN
- Doç Dr. Cumhur ŞAHİN
- Yrd.Doç.Dr. Hamide ZAFER
- Yrd.Doç.Dr. Ayşe NUHOĞLU
- Yrd.Doç.Dr. Ümit KOCASAKAL
- Arş.Gör. Emine Eylem AKSOY
- Arş. Gör. Pınar MEMİŞ
- Arş. Gör. Özlem YENERER ÇAKMUT
- Arş. Gör. Yusuf YAŞAR
- Av. Nuran ATAHAN KURTULUŞ
- Av. Yağız DAĞLI
- Av. Mehmet İPEK
- Av. Şeref DEDE
- Av. Hasan Fehmi DEMİR
- Av. Halit Nurettin TOPÇU
Böylece, iki yıla yakın bir süredir Galatasaray Hukuk Fakültesi bünyesinde gerçekleştirmiş olduğumuz yapılanma nihayet sonuca ulaşmış ve Derneğimizin kuruluşu tamamlanmıştır.
Yapılanmamızın bugün bir Tüzel Kişi olarak hukuki kişilik kazanmasında kendisine her fırsatta başvurduğumuz Değerli Hocamız, Türk Ceza Hukukunda sembol haline gelmiş Bilimadamı Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer’in unutulmaz destek ve yardımları vardır.
Kuruluşun gerçekleştirilmesinde başta Av. Sn. Önder Öztürel olmak üzere Yrd. Doç. Dr. Sn. Ümit Kocasakal’ın ve Arş. Gör. Sn. Pınar Memiş’in önemli çalışmaları ve katkıları olmuştur. Sn. Öztürel, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Dernekler Masası, Beşiktaş İlçesi Emniyet Müdürlüğü ile çeşitli temaslar kurmuş, kuruluş çalışmalarını hızlandırmış ve daha sonra Dernek Tüzüğü’nün yayınlanması ve Derneğin önemli belgelerinin yasal işlemlerini tek başına yerine getirmiştir.
10.01.2001 tarihinde gerçekleştirilen Birinci Olağan Genel Kurul’da, uluslararası planda 1 yüzyıla yakın bir süredir faaliyette bulunan AİDP – Association Internationale de Droit Penal’e üye olabilmek için Bakanlar Kurulu’na başvurulması ve bu konudaki işlemlerin tamamlanması ile Dernek Tüzüğünün bu yönde değiştirilmesi ve Bakanlar Kurulu’ndan gerekli iznin alınması suretiyle Derneğimizin adının önüne “Türk” sıfatının ilavesi konularının üzerinde durulmuştur. Bunun yanı sıra milli ve milet Milli ve milletlerarası alanda bilimsel toplantılar yapılması, yayın faaliyetlerine girişilmesi ve bilimsel araştırma ve çalışmaların desteklenmesi konuları irdelenmiştir.
Birinci Olağan Genel Kurul’da yapılan seçimler sonucu Dernek organların oluşumu aşağıdaki gibidir:
Yönetim Kurulu Üyeleri
Asil Üyeler:
- Sulhi Dönmezer
- Köksal Bayraktar
- Feridun Yenisey
- Erol Cihan
- Önder Öztürel
- Ali Rıza Dizdar
- Yağız Dağlı
Yedek Üyeler:
- Fehmi Demir
- Mehmet İpek
- Nurettin Topçu
- Şeref Dede
- Ümit Kocasakal
Türk Ceza Hukuku Derneği 15.01.2002 tarihinde ilk yönetim Kurulu toplantısını yapmıştır.
Denetleme Kurulu Üyeleri
Asil Üyeler:
- Duygun Yarsuvat
- Hamide Zafer
- Ayşe Nuhoğlu
Yedek Üyeler:
- Ahmet Gökçen
- Pınar Memiş
- Eylem Aksoy
Disiplin Kurulu Üyeleri
Asil Üyeler:
- Uğur Alacakaptan
- Durmuş Tezcan
- Kemal Kumkumoğlu
Yedek Üyeler:
- Nur Centel
- Şebnem Korur Fincancı
13.12.2003 tarihinde yapılan İkinci Olağan Genel Kurul’da
Yönetim Kurulu Üyeleri
Asil Üyeler:
- Sulhi Dönmezer
- Köksal Bayraktar
- Duygun Yarsuvat
- Fehmi Demir
- Şükrü Alpaslan
- Önder Öztürel
- Erol Cihan
Yedek Üyeler:
- Mehmet İpek
- Şeref Dede
- Ümit Kocasakal
- Aydın Metin
- Turgay Demirci
Disiplin Kurulu Üyeleri
Asil Üyeler:
- Kemal Kumkumoğlu
- Ülgen Sözer
- Mahmut Baştürk
Yedek Üyeler:
- Kaşif Töre Ağaoğlu
- Sahir Bafra
Denetleme Kurulu Üyeleri
Asil Üyeler:
- Nurettin Topçu
- Vehbi Kahveci
- Emin Canacankatan
Yedek Üyeler:
- Fatih Volkan
- Kayıhan İçel
- Engin Tuzcuoğlu
07.06.2003 tarihinde, Dernek Tüzüğünün 1. maddesindeki “Ceza Hukuku Derneği” adının önüne “Türk” sıfatının eklenmesi, Dernek Tüzüğünün 4. maddesine, Uluslararası Ceza Hukuku Birliği’ne üye olmak ve birlikte çalışmalar yapmak üzere gerekli izinlerin alınması için Yönetim Kuruluna yetki verilmesi ve Dernek Tüzüğünün 18. maddesinde yer alan “en az (7) asil ve (5) yedek üyeden oluşur” şeklindeki cümlenin “en az (11) asil ve (6) yedek üyeden oluşur” olarak değiştirilmesi konularını ele almak üzere Olağanüstü Genel Kurul yapılmıştır.
07.06.2003 tarihinde yapılan tüzük değişikliği ile asil üye sayısının 7’den 11’e, yedek üye sayısının 5’ten 6’ya çıkarılması dolayısıyla yapılan 19 – 26 Aralık 2004 günü yapılan seçimsiz Genel Kurulda yerine getirilen kısmi seçim ile Yönetim Kurulu üyeleri 11 kişiye, yedek üyeler de 6 kişiye çıkarılmıştır. Oylamada yeni Yönetim Kurulu üyeleri şu şekilde belirlenmiştir:
Asil Üyeler:
- Köksal Bayraktar
- Duygun Yarsuvat
- Fehmi Demir
- Şükrü Alpaslan
- Önder Öztürel
- Erol Cihan
- Mehmet İpek
- Şeref Dede
- Ümit Kocasakal
- Aydın Metin
- Turgay Demirci
Yedek Üyeler:
- Prof. Dr. Uğur Alacakaptan
- Avukat Fikret İlkiz
- Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Yavaş
- Cumhuriyet Savcısı Fazıl Aslanalp
- Prof. Dr. Erdener Yurtcan
- Yağız Ali Dağlı