TÜRK CEZA HUKUKU DERNEĞİ * TÜZÜĞÜ
I. BÖLÜM – Kuruluş Hükümleri
Kuruluş
MADDE 1 – Kanunlar ve bu Tüzük Hükümleri uyarınca yönetilmek ve amaç ile hizmet konularında çalışmalar yapmak üzere “TÜRK CEZA HUKUKU DERNEĞİ” ünvanı ile bir dernek kurulmuştur. (Türk Ceza Hukuku Derneği, aşağıdaki maddelerde Dernek kısa adı ile anılmıştır.)
Merkez
MADDE 2 – Derneğin merkezi İstanbul’dadır. Şubesi bulunmamaktadır.
Amaç ve Hizmet Konuları
MADDE 3 – Derneğin amacı; Ceza Hukuku doktrin ve uygulamalarını izlemek, Ceza Hukukunun ulusal ve uluslararası alanlardaki gelişimini incelemek, gelecekteki Ceza Hukuku aşamalarını öngörmek suretiyle Türkiye’nin bilimsel alandaki düzeyini yükseltmek ve Türk Ceza Hukuku bilimine ve uygulamasına katkılarda bulunmaktır.
* Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu’nun 02.04.2004 tarih ve 2004/7123 sayılı kararı ile Ceza Hukuku Derneği, adının önüne “Türk” sıfatı eklenerek “Türk Ceza Hukuku Derneği” olarak değiştirilmiştir.
Çalışma Konusu ve Biçimi
MADDE 4 – Dernek, yukarıda belirtilen amacın gerçekleştirilmesi için aşağıdaki çalışmalarda bulunur :
4.1) Türk Ceza Hukuku doktrin ve uygulamalarını incelemek,
4.2) Yabancı Ceza Hukuku sistemlerinde, Avrupa Topluluğu, Avrupa Konseyi, Birleşmiş Milletler ve benzeri kuruluşlarda Uluslararası ve Devletlerarası Ceza Hukuku’na ilişkin konular ve sorunlar üzerinde araştırma ve incelemeler yapmak,
4.3) Uluslararası Ceza Hukukunda gelişmeler ışığında ulusal Ceza Hukukumuza ilişkin öneri ve katkılarda bulunmak,
4.4) Ulusal, yabancı ve uluslararası Ceza Hukuku sorunları, yönelimleri ve gelişimleri hakkında bilimsel toplantılar düzenlemek,
4.5) Çeşitli yayınlarla ve ulusal grup olarak milletlerarası kongre, sempozyum, kollokyum ve benzeri toplantılarla ulusal Ceza Hukukumuzu uluslararası alanda tanıtmak,
4.6) Yabancı Ceza Hukuku sistemleri, Uluslararası Ceza Hukuku sorunları ve konularında başta Adalet Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlık ve kurumlara, Türkiye Barolar Birliği’ne, Barolara, Üniversitelere, Fakültelere, Meslek Kuruluşlarına ve yabancı hukuk çevrelerine bilgi vermek ve görüş bildirmek,
4.7) Ceza Hukukunun güncel durumu, gelişimi ve geleceği hakkında bilgi toplamak, bu konularda inceleme ve araştırma yapmak ve bunların sonuçlarına ilişkin görüşleri ilgili kurum ve kuruluşlara bildirmek,
4.8) Benzeri yabancı kuruluşlarla bilimsel alanda ortak toplantı yapmak ve bölgesel ve uluslararası işbirliğinde bulunmak,
4.9) Amacı ve çalışma konularında her türlü yazılı ve görsel yayınlar yapmak,
4.10) Yeni üyelerin alınmasına ve onursal üye kazanılmasına çalışmak,
4.11) Dernek içinde oluşturulacak komiteler ya da uzman kişiler aracılığı ile araştırma, inceleme ve etüdler yapmak, öneri ve dilekleri saptamak,
4.12) Amaç ve hizmet konuları ile ilgili gelir arttırıcı projeler için ortaklıklar, iktisadi işletmeler, vakıflar ve yardımlaşma sandıkları kurmak,
4.13) Konusu ile amaç ve hizmet konuları için gerekli taşınmaz malları satın almak, kiralamak ve satmak; taşınmaz mallar üzerinde her türlü hakları koydurabilmek, işletmek ve her türlü inşaatı yaptırmak,
4.14) Yardım Toplama Kanunu ile bu Ana Tüzük hükümlerine uygun olarak yardım ve bağış almak ve vermek, koşullu ya da koşulsuz hizmet konularına yönelik gerekli diğer çalışmaları yapmak.
4.15) Derneğin amaç edindiği hizmetler herkesin yararına açıktır, belli bir yöre veya kitleye hizmetle sınırlı değildir.
Kurucuları
MADDE 5 – Dernek kurucularının ad ve soyadları, meslek veya sanatları ve uyrukları aşağıda gösterilmiştir :
Tümü Türkiye Cumhuriyeti uyruklu olmak üzere ;
- Ord. Prof. Dr. Sulhi DÖNMEZER (H.C. Mult. Dr., İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Ordinaryüs Profesörü, Em. Öğretim Üyesi ; Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Öğretim Üyesi )
- Prof. Dr. Duygun YARSUVAT (Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Profesörü, Öğretim Üyesi)
- Prof. Dr. Erol CİHAN (İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza veCeza Usul Hukuku Profesörü , Em. Öğretim Üyesi)
- Prof. Dr. Köksal BAYRAKTAR (Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Profesörü, Öğretim Üyesi)
- Av. Önder ÖZTÜREL (İstanbul Barosu Avukatı)
- Av. Mahmut Kemal KUMKUMOĞLU (İstanbul Barosu Avukatı)
- Av. Ali Rıza DİZDAR (İstanbul Barosu Avukatı)
- Prof. Dr. Uğur ALACAKAPTAN (Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Profesörü , Em. Öğretim Üyesi; İstanbul Bilgi Üniversitesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Profesörü, Öğretim Üyesi)
- Prof. Dr. Feridun YENİSEY (Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Profesörü, Öğretim Üyesi)
- Prof. Dr. Nur CENTEL (Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Profesörü, Öğretim Üyesi)
- Prof. Dr. R. Şebnem KORUR FİNCANCI (İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Profesörü, Öğretim Üyesi )
- Prof. Dr. Durmuş TEZCAN (İzmir , 9 Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Uslu Hukuku Profesörü, Öğretim Üyesi)
- Doç. Dr. Ahmet GÖKÇEN (Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Doçenti, Öğretim Üyesi)
- Doç. Dr. Cumhur ŞAHİN (Ankara, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Doçenti, Öğretim Üyesi)
- Yrd. Doç. Dr. Hamide ZAFER (Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Yardımcı Doçenti, Öğretim Üyesi)
- Yrd. Doç. Dr. Ayşe NUHOĞLU (Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Yardımcı Doçenti , Öğretim Üyesi)
- Arş. Gör. Dr. Ümit KOCASAKAL (Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Doktoru, Araştırma Görevlisi)
- Arş. Gör. Emine Eylem AKSOY (Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Araştırma Görevlisi)
- Arş. Gör. Pınar MEMİŞ (Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Araştırma Görevlisi)
- Arş.Gör.Özlem YENERER ÇAKMUT (Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Araştırma Görevlisi)
- Arş. Gör. Yusuf YAŞAR (Erzurum, Atatürk Üniversitesi , Erzincan Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Araştırma Görevlisi)
- Av. Nuran ATAHAN KURTULUŞ (İstanbul Barosu Avukatı)
- Av. Yağız Ali DAĞLI (İstanbul Barosu Avukatı)
- Av. Mehmet İPEK (İstanbul Barosu Avukatı)
- Av. Şeref DEDE (İstanbul Barosu Avukatı)
- Av. Hasan Fehmi DEMİR (İstanbul Barosu Avukatı)
- Av. Halit Nurettin TOPÇU (İstanbul Barosu Avukatı)
II. BÖLÜM – Üyelik Hükümleri
Üyelik Koşulları
MADDE 6 – Derneğe üye olabilmenin koşulları aşağıda gösterilmiştir :
6.1) 18 yaşını bitirmiş ve medeni haklarını kullanmaya yeterli olmak,
6.2) Ceza Hukuku doktrin veya uygulaması ile ilgili bir alanda faaliyet göstermiş bir kişi olmak,
6.3)5253 sayılı Dernekler Yasası’nın öngördüğü koşullara uymak
6.4) Derneğin iki üyesi tarafından önerilmiş bulunmak,
6.5) Yabancılar için Türkiye’de oturma hakkına sahip olmak,
6.6) Derneklere üye olmaları yasaklananlar; dernek ödentilerini ödememe dışında diğer nedenlerle dernek üyeliğinden sürekli olarak çıkarılmış olanlar ile özel yasalarda aksine hüküm bulunmamak koşulu ile Dernekler Yasası uyarınca bağlı bulundukları kuruluşlardan izin alamayanlar derneğe üye olamazlar.
Üyelik Çeşitleri
MADDE 7 – Derneğin üyelik çeşitleri aşağıda gösterilmiştir :
7.1) Dernek Üyesi : Üyeliğin gerektirdiği her türlü yükümlülükleri üstlenmiş ve üyelik sorumluluğu ile haklardan yararlanan üyedir. Üyenin hakları , gereken koşulları içermek kaydıyla her türlü göreve aday olmak ve oy kullanmak; yükümlülükleri ise genel kurul toplantılarına katılmak, ödentilerini zamanında ödemek, amaç ve hizmet konularına bağlı olarak gereken çabayı harcamak ve derneğin toplum içindeki olumlu görüntüsünü sürdürmektir.
7.2) Onursal Üye : Derneğin, amaç ve hizmet konularına ilgi duyanlar, bu konularda gerekli nitelikleri taşıyanlar en az iki üyenin önerisi ve Yönetim Kurulunun kararı ile seçilen onursal nitelikle üyeliktir. Onursal üyelerin, oy verme, organlara seçilme ve seçme hakları yoktur.
Üyelik İşlemleri
MADDE 8 – Dernek üyeliği işlemleri aşağıda gösterilmiştir :
8.1) Dernek üyesi olmak isteyen adaylar, dernek amaç ve hizmet konuları ile Ana Tüzük hükümlerini kabul ettiklerini, gerekli üyelik koşullarını içerdiklerini belirten “Üyelik Bildirimi” ni doldurup Dernek Başkanlığı’na sunarlar.
8.2) Adayın, üyelik isteğinin işleme konulabilmesi için en az iki üyenin önerisi şarttır.
8.3) Dernek Yönetim Kurulu, üyeleri ya da kuracağı bir komite aracılığı ile aday hakkında gereken araştırmayı yaptırdıktan sonra başvuru tarihinden başlamak üzere “30 gün” içinde adayın isteği ile ilgili kararını verir ve bunu adaya yazılı olarak bildirir.
8.4) Adayın, dernek üyeliğine kabul edilmesi üzerine kayıt işlemleri yapılır, giriş ödentisi ile yıllık ödentinin gereken peşin bölümü alınır. Bu ödemeler yapılmadıkça dernek üyeliği kazanılamaz.
8.5) Dernek Yönetim kurulunun, adayın isteğinin reddine ilişkin kararı kesin olup hiçbir biçimde itiraz edilemez.
Üyelerin Hakları
MADDE 9 – Dernek üyeleri eşit haklara sahiptir. Her üyenin Genel Kurul’da bir oy hakkı vardır.
Üyelikten Ayrılma
MADDE 10 – Üyelik, ölüm ve üyelikten ayrılma dileği ile sona erer. Her üye dilediği anda Dernek Başkanlığı’na yazılı olarak ayrılma isteğini bildirmekle dernek üyeliğinden ayrılmış sayılır.
Üyelikten Çıkarılma ve İtiraz
MADDE 11 – Derneğe üye olma hakkını kaybedenlerle Dernek Tüzüğüne aykırı hareket edenlerin üyelikleri Yönetim Kurulu kararı ile silinir. Dernek Tüzüğüne aykırı hareketlerinden dolayı üyelikten çıkarılanların Genel Kurul’a itiraz hakları vardır.
III. BÖLÜM – Yönetim Hükümleri
Organlar
MADDE 12 – Derneğin Organları aşağıda gösterilmiştir :
12.1) Genel Kurul
12.2) Yönetim Kurulu
12.3) Denetleme Kurulu
12.4) Disiplin Kurulu
12.5) Genç Ceza Hukukçuları Kurulu
Genel Kurul
MADDE 13 – Dernek Genel Kurulu, Dernek Tüzüğü’ne göre bu kurula katılma hakkı bulunan üyelerden oluşur. Her yıl olağan olarak Aralık ayında toplanır ve üyelerin yarıdan bir fazlasının katılması ile dernek Merkezinin bulunduğu yerde çalışmalarına başlar.
Olağan toplantı dışında Genel kurul, Yönetim ve Denetim kurulunun gerek gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine olağanüstü toplanır. Bu toplantının gündemini, sadece çağrı maddesi oluşturur. Gündemde değişiklik yapılamaz.
Genel Kurul Çağrı Yöntemleri
MADDE 14 – Dernek Genel Kurulunun toplantıya çağırılmasında uygulanacak yöntemler aşağıda gösterilmiştir:
14.1) Dernek Yönetim Kurulu, Genel Kurula katılma hakkına sahip üyeler çizelgesini saptar ve tüm ödenti borçlarının ödenmesi için borçlu üyelere uyarıda bulunur. Borçları bulunan üyeler Genel Kurul toplantısına katılamazlar, seçme ve seçilme hakkına sahip olamazlar.
14.2) Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az on beş gün önceden, günü, saati, yeri ve gündemi bir gazetede ilan edilmek veya yazılı ya da elektronik posta ile bildirilmek suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.
14.3) İkinci toplantı yeter çoğunluk aranmaksızın katılan üyelerle açılır ve Genel Kurul çalışmalarına başlar. Ancak katılan üye sayısı Yönetim Kurulu ile Denetim Kurulu üye tam sayıları toplamının iki katından aşağı olamaz.
14.4) Genel Kurul toplantısı birden çok geri bırakılamaz.
Genel Kurul Toplantı İlkeleri
MADDE 15 – Genel Kurul toplantılarında uygulanacak ilkeler aşağıda gösterilmiştir :
15.1) Genel Kurula katılacak üyeler, Yönetim Kurulunca düzenlenen “Genel Kurul Üyeleri Çizelgesi”ndeki adları karşısına imza atıp toplantıya katılabilirler. İmzalanan çizelgeye göre Genel Kurula katılan üye sayısı ile toplantı ve karar yeter sayıları dernek başkanı ve sekreter tarafından imzalanan bir tutanakla saptanır.
15.2) Genel Kurul, çoğunluğun sağlandığı anlaşıldıktan sonra Dernek Başkanı veya onun görevlendireceği bir Yönetim Kurulu Üyesi tarafından açılır ve Genel Kurulu yönetmek üzere bir başkan ve bir sekreterden oluşan Divan oluşturulur.
15.3) Genel Kurulda gündemdeki maddeler görüşülür. Ancak toplantıya katılan üyelerin en az (1/10)u tarafından yazılı olarak görüşülmesi istenen ve gündem maddeleri ile ilişkili konuların gündeme alınması ve gündemdeki sıralamanın değiştirilmesi, gündemin Genel Kurulca oylanmasından önce olması gereklidir.
15.4) Her üyenin Genel Kurulda bir oy hakkı vardır.
15.5) Oylama Genel Kurulun vereceği karara göre gizli veya açık olarak yapılır. Yönetim Kurulu tarafından mühürlenmiş kağıtlar veya oy pusulaları ile verilen gizli oylar, oy vermenin bitiminden sonra açık döküm yapılarak belirlenen aylardır. Açık oylamanın yöntemini Genel Kurul Başkanı belirler.
15.6) Genel Kurulda karar yeter sayısı katılanların yarıdan bir fazlasıdır. Ancak Ana Tüzük değişikliği ile derneğin dağıtılmasına ilişkin kararlarda ilgili maddelerdeki yeter sayıları aranır.
Olağanüstü Genel Kurul
MADDE 16 – Olağanüstü Genel Kurul, Olağan Genel Kurul toplantısına kadar beklenilmesinin mümkün olamayacak ya da bir an önce görüşülmesinde yarar sağlayacak önemli ve zorunlu konularda aşağıda gösterilen başvuru ve kararlar uyarınca Yönetim Kurulu tarafından en geç bir ay içinde toplantıya çağırılır .
16.1) Dernek üye sayısının (1/10)unun konu için yapacakları yazılı ve imzalı başvurusu,
16.2) Olağanüstü Genel Kurul toplantısı, Olağan Genel Kurul toplantısındaki yöntem ve ilkelere göre yapılır ve sadece toplantıya neden olan konu üzerinde görüşülüp karar alınır. Olağanüstü Genel Kurul sırasında gündeme başka madde eklenmesi önerisi yapılamaz.
16.3) Olağanüstü Genel Kurulun gündemi seçim olduğunda, seçilen üyelerin görev süreleri olağan sürenin tamamlanması ile sınırlıdır.
Genel Kurul Görev ve Yetkileri
MADDE 17 – Genel Kurul, derneğin en yetkili karar organı olup görev ve yetkileri şunlardır :
17.1) Dernek Organlarının seçilmesi,
17.2) Dernek Tüzüğü’nün değiştirilmesi,
17.3) Yönetim ve Denetleme Kurulları raporlarının görüşülmesi ve Yönetim Kurulunun ibra edilmesi,
17.4) Yönetim Kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi,
17.5) Dernek için gerekli taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması, kiralanması, kiraya verilmesi hususlarında Yönetim Kuruluna yetki verilmesi,
17.6) Dernek üyeliğinden çıkarılanların Yönetim Kurulu kararlarına karşı yapacakları itirazlar hakkında karar alınması,
17.7) Derneğin uluslararası çalışmalarda bulunması, yurtdışındaki kuruluşlara katılması ya da bunlarla işbirliğinde olması için Yönetim Kurulunun yaptığı öneriler hakkında karar alınması,
17.8) Derneğin dağılmasına ve mal varlığının dağıtılmasına karar alınması,
17.9) Yasalarda ve Dernek Tüzüğü’nde Genel Kurulca yapılması belirtilen diğer konularda karar alınması.
Yönetim Kurulu
MADDE 18 – Dernek Yönetim Kurulu, Genel Kurulca gizli oyla ve (2) yıllık süre için seçilen (11) asil ve (6) yedek üyeden oluşur. Yedek üyeler sırasıyla boşalan asil üyelerin yerlerini alırlar. Yönetim Kurulu üye sayısı, boşalmalar nedeniyle yedeklerin de getirilmesinden sonra üye tam sayısının yarısında aşağı düşerse yeniden seçim için Genel Kurul bir ay içinde olağanüstü toplantıya çağırılır. **
Yönetim Kurulunun Çalışma İlkeleri
MADDE 19 – Yönetim Kurulunun çalışma ilkeleri aşağıda gösterilmiştir :
19.1) Yönetim Kurulu, seçimini izleyen (7) gün içinde düzenleyeceği ilk toplantıda , dernek başkanını, başkan yardımcılarını, genel sekreter ve yardımcılarını, saymanı seçer.
19.2) Yönetim Kurulu, Dernek Başkanının çağrısı ve saptadığı gündem doğrultusunda en az ayda bir kez toplanır ve gereğinde olağanüstü toplantı yapabilir.
19.3) Yönetim Kurulunun toplantı ve karar yeter sayısı katılanların salt çoğunluğudur. Karar alınmasında eşit oy çıkarsa Başkanın oy verdiği karar uygulanır.
Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri
MADDE 20 – Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri aşağıda gösterilmiştir:
20.1) Yasalar ve bu Ana Tüzük hükümleri doğrultusunda gereken kararları almak ve Genel Kurul kararlarını uygulamak,
20.2) Çalışma dönemi programı ile yıllık bütçe, gelir ve gider çizelgelerini hazırlamak ve uygulamak,
** Derneğin 07.06.2003 tarihli Tüzük değişikliği Olağanüstü Genel Kurulunda Yönetim Kurulu üye ve yedek üye sayısının değiştirilmesine ilişkin teklifin kabulünden sonraki metin.
20.3) Geçen çalışma dönemi raporu ile bilanço ve gelir gider çizelgelerini hazırlamak,
20.4) Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için borçlanma yapabilmek,
20.5) Üyelerden birinin önerisi üzerine üyelik nitelik ve koşullarını yitiren, amaç ve hizmet konularından uzaklaşan, Ana Tüzük hükümleri ve Genel Kurul kararlarına aykırı hareket eden, uygun olmayan davranışlarda bulunan üyeler hakkında gereken cezaları vermek,
20.6) Genel Kurul toplantılarının tarihini, saatini, yerini ve gündemini saptamak,
20.7) Gerek görürse yönetim ve hizmet konuları doğrultusunda görev yapacak komiteler kurmak ve bu komitelerin vereceği raporlarla ilgili kararları almak,
20.8) Derneğe yeni üye alınmasına karar vermek,
20.9) Ortaklık, iktisadi işletme, vakıf ve yardımlaşma sandığı kurulmasına ya da kurulmuş veya kurulacaklara katılmaya karar vermek,
20.10) Genel Kurul toplantılarında alınan kararları üyelere ve ilgili yerlere bildirmek,
20.11) Yasaların ve Ana Tüzüğün öngördüğü diğer işlem ve uygulamaları yapmak.
Denetleme Kurulu
MADDE 21 – Dernek iç denetimini Denetleme Kurulu aracılığı ile yapar.
21.1) Denetleme Kurulu Genel Kuruldan açık oyla (2) yıl için seçilmiş (3) asil ve (3) yedek üyeden oluşur. Denetleme Kurulu, ilk toplantısında bir Başkan seçer. Bu kurul en az 3 ayda bir kez toplanır, toplantı ve karar yeter sayısı salt çoğunluktur.
21.2) Denetleme Kurulu derneğin bütçe, hesap ve işlemleri ile ilgili defter ve belgeleri üzerinde yapacağı inceleme sonuçlarını, dilek ve önerilerini Yönetim Kuruluna bildirmek, Yönetim Kurulunca hazırlanan çalışma dönemi programı ile yıllık bütçe yönetmeliği ve gelir gider çizelgelerinin görüşüleceği Yönetim Kurulu toplantısında hazır bulunarak dilek ve önerilerini belirtmek ve Yönetim Kurulunca hazırlanan geçen çalışma dönemi raporu ile bilanço ve gelir gider çizelgeleri hakkında incelemelerini bir raporla Genel Kurula sunmakla görevli ve yetkilidir.
Disiplin Kurulu
MADDE 22 – Dernek üyelerinin, Dernekler Kanunu ve Dernek Ana Tüzüğüne aykırı hareketlerini yaptırımlara bağlamak için Disiplin Kurulu kurulmuştur.
22.1) Disiplin Kurulu Genel Kuruldan açık oyla (2) yıl için seçilmiş (3) asil ve (2) yedek üyeden oluşur. Kurul ilk toplantısında bir Başkan seçer. Kurul disipline aykırı eylemleri irdelemek için gerekli zamanlarda toplanır. Toplantı yeter sayısı mutlak çoğunluktur; karar yeter sayısı ise salt çoğunluktur.
22.2) Disiplin yaptırımları:
a) Uyarma,
b) Kınama,
c) Çıkarma.
Aynı yaptırımı gerektiren eylemin karardan sonra (2) yıl içinde yeniden işlenmesi halinde bir üst yaptırım uygulanır.
22.3) Yaptırımı gerektiren eylemler şunlardır:
a) Kanun, Tüzük, Yönetmelik hükümleri ve yönetim kurulu kararlarına aykırı hareket etmek,
b) Dernek disiplinini bozmak,
c) Dernek içerisinde ve dışında üyelikle bağdaşmayan, ahlak ve adaba aykırı söz söylemek veya harekette bulunmak,
d) Dernek demirbaşlarına kasten zarar verici davranışlarda bulunmak,
e) Dernek şeref ve itibarını zedeleyici söz söylemek veya harekette bulunmak,
f) Üyelerin şeref ve itibarlarını zedeleyici söz söylemek veya hareketlerde bulunmak,
g) Dernek Başkanı, Kurul ve Komite üyelerini ve görevlilerini küçük düşürecek, zan altında bırakacak söz söylemek veya hareketlerde bulunmak.
h) Yukarıda belirtilen haller dışında dernek üyeliğinin onurunu ihlal eden sair hareketler.
22.4) Disiplin Kurulunun bildirimiyle Yönetim Kurulu tarafından uygulanan ve 22.2 nci maddede yer alan yaptırımlardan a, b, c, bentlerinde yazılı olan yaptırımlar kesindir.
Üyelikten çıkarma kararına karşı, bu kararın ilgiliye tebliğinden itibaren en geç (1) ay içinde Dernek Yönetim Kurulu’na itiraz edilebilir. Yönetim Kurulunun itirazın reddi kararına karşı Genel Kurula itiraz edilebilir.
Dernek Yönetim Kurulu bu itirazları en geç (1) ay içinde sonuçlandırır.
22.5) Disiplin Kurulunun bildirimiyle Yönetim Kurulu tarafından verilen yaptırımlar ilgiliye “İadeli Taahhütlü Mektup” ile bildirilir; ayrıca bilgi için Yönetim Kurulu’na gönderilir.
Verilen disiplin yaptırımları Disiplin Kurulu’nca tutulan bir Sicile ve Üye Kayıt Defterine Disiplin Kurulu tarafından kaydedilir.
Verilen disiplin yaptırımları Dernek Merkezinde ilan edilmek suretiyle üyelere duyurulur.
Disiplin yaptırımları ile gerekçeleri Disiplin Kurulu Karar Defterine yazılır. Dernek Merkezindeki bildirim için gerekçe gösterme zorunluluğu yoktur.
Genç Ceza Hukukçuları Kurulu
MADDE 23.1) Derneğe üye olup yaşı 35’ten aşağı olan hukukçular Genç Ceza Hukukçuları Kurulu’na girebilirler.
23.2) Genç Ceza Hukukçuları Kurulu’nun oluşumu ve çalışma usulleri Yönetim Kurulu tarafından düzenlenecek iç yönetmelikle tespit edilir.
23.3) Genç Ceza Hukukçuları Kurulu, Uluslararası Ceza Hukuku Derneği bünyesinde bulunan “Genç Cezacılar Grubu” ile ilişkiler kurar, yurt dışında kurulu enstitülerde yapılan toplantılara katılır; uluslar arası alanda genç cezacılar arasındaki değişim programlarını düzenler ve bu programlara katılır, Türk Ceza Hukuku Derneği ile birlikte ya da bağımsız olarak forum, seminer, sempozyum düzenler; genç ceza hukuku gruplarında Türk Ceza Hukuku Derneği’ni temsil eder.
IV. BÖLÜM – Mali Hükümler
Çalışma Dönemi ve Bütçe
MADDE 24 – Derneğin çalışma dönemi 1 Ocak’ta başlar ve 31 Aralık’ta sona erer.
Derneğin bütçesi yıllık bütçe yönetmeliği ile gelir ve gider çizelgelerinden oluşur.
Yıllık bütçe yönetmeliğinde harcama yetkileri ve yetkilileri gelirlerin alınma biçimleri, gider ve harcamaya ilişkin belgeler, kasada kalacak para tutarı, bölüm ve maddelerde aktarma yetkileri gibi konular gösterilir.
Derneğin Gelirleri
MADDE 25 – Derneğin gelirleri aşağıda gösterilmiştir :
25.1) Giriş ödentisi: Bir defaya özgü olmak üzere her çalışma dönemi bütçesinde üyeliğe kabul edilen üyeler için öngörülen ödenti olup, Genel Kurul kararı ile belirlenir.
25.2) Yıllık ödenti: Üyeler için her çalışma bütçesinde öngörülen ve üyeliğin devamı süresince ödenmesi zorunlu ödentidir. Her yıl bu miktarı Genel Kurul belirler.
25.3) Dernek taşınır ve taşınmaz malları ile haklarının kiraya verilmesinden sağlanan gelirler ile taşınır değerler gelirleri,
25.4) Her türlü koşullu ya da koşulsuz bağış, vasiyet ve yardımlar,
25.5) Ortaklıklar, iktisadi işletme gelirleri,
25.6) Diğer gelirler.
Dernek, siyasi partilerden, işçi ya da işveren sendikalarından ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından herhangi bir maddi yardım kabul edemeyeceği gibi, İçişleri Bakanlığı’nın izni olmadan dış ülkelerdeki gerçek ve tüzel kişilerden yardım alamaz. Derneğin yaptığı çalışmalarla ilgili alınan fikri haklar ile uluslararası her türlü ödüller bu hükmün dışındadır.
Gelir Gider İşlemleri ile Borçlanmada Usul
MADDE 26 – Derneğin gelir ve gider işlemlerinde aşağıda gösterilen kural ve yöntemler uygulanır :
26.1) Giriş ödentisinin tamamı üyelik işlemleri sırasında ; yıllık ödentinin yarısı Ocak ve diğer yarısı Temmuz ayında alınır.
26.2) Dernek gelirleri “alındı belgeleri” ile toplanır. Bağış, yardım ve ödentileri toplayacak yetkililer Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir.
26.3) Giderlere ilişkin harcamalara fatura ya da makbuz alınır.
26.4) Yıl içinde elde edilen gelirlerin en az üçte ikisi dernek amaçları doğrultusunda harcanır.
26.5) Dernek, amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanabilir. Borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak da yapılabilir. Ancak borçlanma gelir kaynaklarıyla karşılanamayacak miktarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek şekilde yapılamaz.
Defterler
MADDE 27 – Dernek, işletme hesabı esasına göre aşağıda gösterilen defterleri tutar.
27.1) Karar Defteri: Yönetim Kurulunun olağan ve olağanüstü toplantılarının kararları tarih ve sayı sırası ile bu deftere yazılır.
27.2) Üye Kayıt Defteri: Dernek üyelerinin kimlikleri, üyeliğe giriş tarihleri, üyelikten ayrılma ya da çıkarılma tarihleri bu deftere yazılır.
27.3) Evrak Kayıt Defteri: Derneğe gelen ve giden yazı ve diğer belgeler tarih, sayı sırasına göre gerekli açıklamalar yapılarak bu deftere yazılır. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.
27.4) Demirbaş Defteri: Derneğe ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yerler ve kullanım sürelerini dolduranların kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir.
27.5) İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.
27.6) Alındı Belgesi Kayıt Defteri: Alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgeleri alan ve iade edelerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir.
V. BÖLÜM – Genel Hükümler
Ana Tüzük Değişikliği
MADDE 28 – Dernek Ana Tüzüğü Genel kurula katılan üyelerin (2/3) oy çoğunluğu ile değiştirilebilir. Değişiklik önerileri en az (15) gün önceden Genel Kurul üyelerine gönderilmedikçe, Genel Kurulda Ana Tüzük değişikliği görüşülemez.
Derneğin Dağılması
MADDE 29 – Dernek, özellikle dağılma için çağırılmış bulunan Genel Kurul üyelerinin en az (2/3) nün bulunacağı Olağanüstü Genel Kurulda toplantıya katılan üyelerin (2/3) oy çoğunluğu kararı ile dağılabilir.
İlk toplantıda (2/3) çoğunluk hazır bulunmadığı takdirde ikinci kez toplanmak üzere Genel Kurul üyeleri çağırılır. Bu çağrı üzerine toplanacak üyelerin sayısı ne olursa olsun derneğin dağılması konusu görüşülür. Ancak dağıtma kararının hazır bulunan üyelerin (2/3) oy çoğunluğu ile alınması zorunludur.
Derneğin dağılmasına karar verilmesi halinde dağılma, Dağıtma Kurulu olarak Yönetim Kurulunca yapılır ve artan mal varlığı Galatasaray Üniversitesi’ne devredilir.
Yönetmelikler
MADDE 30 – Dernek Ana Tüzük hükümlerini, Yönetim Kurulunun hazırlayacağı yönetmeliklerine göre uygulanır.
Yürürlük
MADDE 31 – Bu Ana Tüzük, Kurucular Genel Kurulu tarafından onaylandığı 23/02/2001 tarihinden başlamak üzere yürürlüğe girer.
Ord. Prof. Dr. Sulhi DÖNMEZER
Prof. Dr. Duygun YARSUVAT
Prof. Dr. Erol CİHAN
Prof. Dr. Köksal BAYRAKTAR
Av. Önder ÖZTÜREL
Av. Mahmut Kemal KUMKUMOĞLU
Av. Ali Rıza DİZDAR
Prof. Dr. Uğur ALACAKAPTAN
Prof. Dr. Feridun YENİSEY
Prof. Dr. Nur CENTEL
Prof. Dr. R. Şebnem KORUR FİNCANCI
Prof. Dr. Durmuş TEZCAN
Doç. Dr. Ahmet GÖKÇEN
Doç. Dr. Cumhur ŞAHİN
Yrd. Doç. Dr. Hamide ZAFER
Yrd. Doç. Dr. Ayşe NUHOĞLU
Arş. Gör. Dr. Ümit KOCASAKAL
Arş. Gör. Emine Eylem AKSOY
Arş. Gör. Pınar MEMİŞ
Arş.Gör.Özlem YENERER ÇAKMUT
Arş. Gör. Yusuf YAŞAR
Av. Nuran ATAHAN KURTULUŞ
Av. Yağız Ali DAĞLI
Av. Mehmet İPEK
Av. Şeref DEDE
Av. Hasan Fehmi DEMİR
Av. Halit Nurettin TOPÇU