Derneğin AIDP İçindeki Yeri
Türk Ceza Hukuku alanında Uluslararası Ceza Hukuku Derneği ile Türk Ceza Hukukuçularını bir araya getiren, birbirleri ile tanıştıran ve her ne kadar bir Birlik çatısı altında olmasa da bireysel katılımlarıyla önemli bir adım atan Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer, Prof. Dr Nurullah Kunter ve Prof. Dr. Sahir Erman olmuştur. Daha çok bilimsel düzeyde, makalelerin hazırlanması ve birtakım bilimsel toplantılara şahsen katılımlar şeklinde gerçekleşen bu çalışmalar “Ceza Hukuku Derneği” adı altında somutlaşmıştır. Dernek, bütün kuruluş işlemlerini tamamlamış ve ilk genel kurulunu 10 Ocak 2002 tarihinde yapmıştır.
Türk Ceza Hukuku Derneği 2002 yılında Uluslararası Ceza Hukuku Derneği tarafından Türkiye’yi temsil etmek üzere aldığı davet sonucu gerekli işlemleri yapıp milli grup olarak Uluslararası Ceza Hukuku Derneği’nin üyesi olmuştur.
Türkiyemiz’de son yıllarda ceza hukuku doktrininde ve uygulamasında görülen çalışmalar önemli bir hareketi meydana getirmiştir. Bu hareket, Türkiye’mizin bütün üniversitelerinde ceza hukuku ve ceza usul hukuku derslerini veren, bu alanda kitap ve makalelerle Türk bilim hayatının gelişmesine etkili olan öğretim üyelerinin, uluslararası gelişmeleri de paralel olarak bir Dernek çerçevesinde toplanma gayretleri olmuştur. İlk olarak 28 Nisan 2000 tarihinde Galatasaray Üniversitesi’nde Ord.Prof.Dr. Sulhi Dönmezer’in başkanlığında toplanarak Türk Ceza Hukuku hayatına yeni bir soluk getirmeyi amaçlayan değerli hukukçular, aslında Uluslararası Ceza Hukuku Derneği’nin oluşumuna benzeyen bir süreç yaşamışlardır. 1924 yılında kurulan Uluslararası Ceza Hukuku Derneği’nin aslında 1889 yılında kurulmuş ve Birinci Dünya Savaşı ile sonlanmış Uluslararası Ceza Hukuku Birliği’nden doğduğu hatırlanacak olursa, Türk Ceza Hukuku alanında da Uluslararası Ceza Hukuku Derneği ile Türk Ceza Hukukuçularını bir araya getiren, birbirleri ile tanıştıran ve her ne kadar bir Birlik çatısı altında olmasa da bireysel katılımlarıyla önemli bir adım atan Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer, Prof. Dr Nurullah Kunter, Prof. Dr. Sahir Erman saygı ile anmak gereklidir. Ancak, bu ilişkiler daha çok bilimsel düzeyde, makalelerin hazırlanması ve birtakım bilimsel toplantılara şahsen katılımlar şeklinde gerçekleşmiştir.
Bu çalışmalar, “Ceza Hukuku Derneği” adı altında somutlaşmıştır. Dernek, bütün kuruluş işlemlerini tamamlamış ve ilk genel kurulunu 10 Ocak 2002 tarihinde yapmıştır.
Bu tarihten itibaren Dernek bilimsel faaliyetlerine son hızla başlamış ve Türk Kanunlaşma hareketlerinde önemli etkileri haiz olmuştur.
2002 yılında Uluslararası Ceza Hukuku Derneği tarafından Türkiye’yi temsil etmek üzere aldığı davet sonucu gerekli işlemleri yapıp milli grup olarak Uluslararası Ceza Hukuku Derneği’nin üyesi olmuştur.
Dernek 2004 yılına kadar Ceza Hukuku Derneği adı altında faaliyet gösterdikten sonra 2 Nisan 2004 tarihinde “Türk” sıfatını Bakanlar Kurulu’nun izni ile kullanmaya hak kazanmıştır.
Türk Ceza Hukuku Derneği iç hukuku ile ilgili yenilikleri takip ettiği ve Türk Ceza Hukuku hayatına yön verdiği gibi uluslararası faaliyetlerde de kendisini ortaya koymaktadır.
Derneğimiz Uluslararası Ceza Hukuku Derneği’nin her sene düzenlediği Genel Kurulu’na katılarak o yıla ilişkin faaliyet raporunu sunmakta ve milli grubunu temsil etmektedir (Faaliyet raporlarına ilişkin olarak ilgili link’i tıklayınız). Son olarak, Derneğimiz Başkanı Prof.Dr. Duygun YARSUVAT 1-4 Haziran 2003 tarihlerinde Berlin (Almanya) de düzenlenen Uluslararası Ceza Hukuku XVII. Kongresinde, Milli Grup adına “Ne Bis In Idem” prensibi ile ilgili tebliğ sunmuş ve bu da Revue Internationale de Droit Pénal isimli Uluslararası Ceza Hukuku Derneğinin yayını olan Dergide yayınlanmıştır (Revue Internationale de Droit pénal, Fransa, Editions érès, sh.1139-1145).